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Practice Circular on  
Good and Effective Competition Practices (1) –  

Charging of Commission and Offering of Incentives 
 

Questions and Answers (Q&As) 
  

Notes: 
 

1. All references to: 
a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “Practice Circular” shall mean Circular No. 24-01 (CR) 

issued by the EAA on Good and Effective Competition 
Practices (1) – Charging of Commission and Offering of 
Incentives. 

c. “Purchaser” shall include a prospective purchaser. 
   

The words and expressions used in these Q&As shall have, 
unless the context otherwise requires, the same meaning as those 
words and expressions have in the Practice Circular. 
 
 

2. These Q&As are for general reference only. The 
answers/solutions suggested in the Q&As are not exhaustive and 
they do not constitute legal or professional advice. In considering 
whether a licensee has breached the Practice Circular, the EAA 
will consider each case on its own merits. You should seek legal 
or professional advice as and when necessary, especially on the 
interpretation of relevant legal provisions and specific advice on 
any individual case. The EAA makes no warranty as to the 
completeness of the information set out in these Q&As, or the 
appropriateness for its use in any particular circumstances. The 
EAA will not accept any liability or responsibility whatsoever 
for any loss or damage caused to any person howsoever arising 
from any use, misuse of, or reliance on the contents of these 
Q&As.  
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Q&As 

 
Q1. When the Practice Circular becomes effective on 

1 November 2024, will the existing guidelines on offering 
of incentives by estate agents in the sale of first-hand 
residential properties and compliance with the 
Competition Ordinance (namely Circular No. 13-04 (CR) 
and Circular No. 16-01 (CR)) be superseded and cease to 
have effect? 
 

Answer: No. 
 
The relevant existing guidelines will continue to be in force 
in addition to the Practice Circular after 1 November 2024 
and licensees must observe and comply with the same. 
 
Licensees should also refer to the relevant Questions and 
Answers in respect of Circular No. 13-04 (CR) and Circular 
No. 16-01 (CR) published on the EAA’s website for more 
explanation with respect to the guidelines in the said 
Circulars. 

 
 
Q2. With respect to the good and effective competition 

practices in relation to commission set out in paragraph 
(9) of the Practice Circular, are those mandatory 
requirements which licensees must follow? 
 

Answer: No. 
 
Since formulating a commission policy is a matter for an 
estate agency company to consider according to its own 
circumstances, and charging and payment of commission is 
a business matter to be agreed between estate agency 
companies and their clients, it is not appropriate for the EAA 
to fix commission rates or stipulate mandatory commission 
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guidelines as this could harm competition.  Accordingly, 
the Practice Circular only encourages licensees to follow the 
practices set out in paragraph (9) therein for better 
explanation of licensees’ fees vis-à-vis the level of services 
they provide. 

 
 
Q3. With respect to the guidelines set out in paragraphs (8) 

and (9) of the Practice Circular, will it be necessary for an 
estate agency company to disclose what factors it has 
taken into account when formulating its commission 
policy and how it weighs such factors to its clients? 
 

Answer: No. 
 
The information in relation to commission that an estate 
agency company is encouraged to provide to its clients is set 
out in paragraph (9)(b) of the Practice Circular. It does not 
include detailed breakdown of how the commission is 
determined, as such information constitutes competitively 
sensitive information under paragraph (8) of the Practice 
Circular and an estate agency company must not discuss or 
exchange with or disclose such information to its 
competitors. 

 
 
Q4. According to paragraph (11) of the Practice Circular, 

should incentives be offered by estate agency companies, 
licensees are required to inform prospective purchasers 
and set out in writing the incentives that are offered to 
them.  Does it mean that an estate agency company 
needs not honour its promise if the incentives offered by 
it was not reduced in writing? 

  
Answer: No.  
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It is the estate agency companies’ own commercial decision 
whether or not to offer incentives to prospective purchasers. 
If incentives were offered by estate agency companies, they 
must honour their promise of incentives, irrespective of 
whether the promise was made verbally or in writing and 
regardless of when it was made.  Failure of estate agency 
companies to honour their promise of incentives made 
to purchasers is unprofessional.  Non-compliant licensees 
who fail to honour their promise of incentives to purchasers, 
if proven to have been made to purchasers, whether verbally 
or in writing, may be subject to disciplinary action by the 
EAA.  

 
 
Q5. In the event that an estate agency company did not 

comply with the timeline as required under paragraph 
(15) of the Practice Circular with respect to its offering of 
incentives, will the estate agency company still have to 
comply with the requirements in the Practice Circular 
(such as using the pro-forma incentive letter etc.) if 
incentives are offered after the timeline? 

  
Answer: Yes. 

 
Notwithstanding the non-compliance of the timing 
requirement mentioned under paragraph (15) of the Practice 
Circular which may trigger disciplinary action by the EAA, 
if incentives are offered by an estate agency company after 
the timeline, it must still use the pro-forma incentive letter 
issued under its letterhead as required by paragraph (15) of 
the Practice Circular to set out details of the incentives and 
provide the purchaser with the original of such incentive 
letter containing the terms that the estate agency company 
must abide by under paragraphs (16) and (17) of the Practice 
Circular.  In addition, the estate agency company must 
comply with paragraphs (18) to (20) of the Practice Circular 
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with respect to the incentives offered by it. 
 
For the avoidance of doubt, it is the estate agency companies’ 
own commercial decision whether or not and when to offer 
incentives to purchasers.  If incentives were offered by an 
estate agency company, the estate agency company must 
honour its promise of incentives, even if the promise was 
made after the timeline stated in paragraph (15) of the 
Practice Circular. Failure to do so may subject the licensee to 
disciplinary action by the EAA.  

 
 
Q6. With respect to the requirement under paragraph (12) of 

the Practice Circular that the incentives offered by an 
estate agency company must not restrict or prevent 
purchasers from giving a holistic consideration when 
making a purchase decision (e.g. seeking to divert the 
purchasers’ attention so that they fail to take into account 
all the relevant considerations when making a purchase 
decision), under what circumstances would an estate 
agency company be considered to be in breach of such 
requirement and what could be some of the relevant 
considerations that prospective purchasers may be 
diverted from when making a purchase decision? 
 

Answer: While each case would depend on its own facts, estate agents 
should not put their interests in conflict with or above those 
of the prospective purchasers.  In considering whether an 
estate agency company has breached paragraph (12) of the 
Practice Circular, the EAA would take into account all 
relevant circumstances in which the incentives were offered 
as well as whether the purchaser has made known to the 
estate agency company his considerations in relation to the 
purchase and whether he is able to adduce sufficient evidence 
to show that the incentives offered by the estate agency 
company had distracted him from giving a holistic 
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consideration when making his purchase decision.  The 
EAA will consider each case on its own merits.  In general, 
simply focusing on inducing a prospective purchaser to buy 
a first-hand residential flat through the offer of attractive 
incentives and diverting the prospective purchaser’s 
attention from giving a holistic consideration, such as his 
ability to obtain a mortgage to pay for the flat or the actual 
amount of stamp duty to be paid (based on the price stated in 
the preliminary agreement for sale and purchase) being 
higher than expected (based on the actual price paid after 
netting off all incentives received) is considered 
unprofessional and may amount to a breach of paragraph (12) 
of the Practice Circular.  
 

 
Q7. With respect to the requirement under paragraph (13) of 

the Practice Circular that the incentives offered by an 
estate agency company with a substantial degree of 
market power must not be abusive, please provide more 
explanation as to what may amount to abusive conduct 
by such estate agency company. 
 

Answer: Please refer to Q13 to Q15 of the Questions and Answers of 
Circular No. 16-01 (CR) for more information/explanation 
with respect to abuse of substantial degree of market power 
under the Second Conduct Rule. 
 
An example of abusive conduct by an estate agency company 
with a substantial degree of market power has been provided 
in Q14 of the Questions and Answers of Circular No. 16-01 
(CR), which is still in force. 

 
 
Q8. With respect to the requirement in paragraph (17)(b) of 

the Practice Circular, can incentives (such as cash 
rebates) offered by an estate agency company in the sales 
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of first-hand residential properties in Hong Kong make 
reference to a percentage of the commission to be 
received by it from the developer? 
 

Answer: No. 
 
According to paragraph (17) of the Practice Circular, if an 
incentive in monetary term (such as a cash rebate) is offered 
by an estate agency company, it could only be an absolute 
amount or a formula showing how the definite amount would 
be calculated, which may only be expressed by way of a 
percentage of the purchase price as stated in the preliminary 
sale and purchase agreement (e.g. [X]% of the purchase price 
as stated in the preliminary sale and purchase agreement to 
be entered into between the purchaser and the vendor of 
[name of the development]).  Hence, when an estate agency 
company offers incentives to purchasers in the sales of first-
hand residential properties, such incentives cannot be 
referenced to a percentage of the commission to be received 
by it from the developer. 
 
If an estate agency company wishes to cover in the pro-forma 
incentive letter the situation where there may be subsequent 
change in the purchase price of the property as stated in a 
preliminary sale and purchase agreement due to a different 
purchase plan being subsequently selected by the purchaser 
and accepted by the vendor, the estate agency company could 
set out clearly in the incentive letter whether the purchase 
price stated in the first preliminary sale and purchase 
agreement or in the subsequent preliminary sale and 
purchase agreement should prevail.  For example, the 
amount of rebate to be offered would be calculated as a 
percentage of the purchase price as stated in the first 
preliminary sale and purchase agreement regardless of any 
subsequent preliminary sale and purchase agreement(s) to be 
entered into or the amount of rebate would be calculated as 
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a percentage of the purchase price as stated in the first 
preliminary sale and purchase agreement or, if applicable, the 
subsequent preliminary sale and purchase agreement 
(whichever is the [higher / lower]). 
 

 
Q9. If incentives have been offered by estate agency 

companies, does the EAA impose any requirement on 
such estate agency companies as to when such incentives 
must be paid to the purchasers? 
 

Answer: No. 
 
Although the EAA does not specify the timing as to when 
estate agency companies must pay the incentives offered to 
the purchasers, according to paragraph (16)(d) of the Practice 
Circular, estate agency companies must specify the time 
and manner of payment of incentives, such as within a 
specified period after the happening of a certain event (e.g. 
payment of incentives would be made within [X] days after 
[signing of the formal agreement for sale and purchase] / 
[completion of the purchase] and subject to receipt of the 
commission by the estate agency companies from the 
vendors, by way of a cheque issued by [name of estate 
agency company]).   
 
Failure to provide the pro-forma incentive letter would not 
exonerate the estate agency companies from their liability to 
honour their promise of incentives if such promise has been 
made.  
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